mleko konopne – witaminy i odżywienie

Posted by

Mleko konopne to istna bomba witaminowo odżywcza, super wsparcie codziennego odżywiania i dożywiania naszego ciała.

Mleko konopne stanowi cenne źródło witamin oraz składników mineralnych. W jego składzie znajdziemy między innymi: cynk, wapń, żelazo, fosfor, potas, dobrze przyswajalne białko, witaminę A, witaminę E, witaminę D oraz witaminy z gruby B. Ponadto, napój obfituje w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6 w idealnym, naturalnym stosunku.

Mleko konopne wspiera funkcjonowanie serca oraz układu krwionośnego. Redukuje nadmiar cholesterolu w organizmie, zapobiegając zawałowi, udarowi mózgu, miażdżycy naczyń, chorobie niedokrwiennej serca. Regularne picie roślinnego napoju na bazie konopi zapobiega problemom skórnym takim jak przesuszony naskórek czy egzema.

Jak zrobić mleko konopne w domu?

Potrzebujemy:

  • 4 łyżki nasion konopi siewnym, łuskanych
  • 600ml wody,
  • Wysokie naczynie, np. kielich blendera lub litrowy słoik
  • Blender

Do kielicha blendera wlewamy wodę, a następnie dodajemy nasiona konopi. Całość miksujemy do momentu, w którym nasiona będą dokładnie rozdrobnione. Całość odcedzamy przez drobne sitko lub gazę. Gotowe mleko można przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień. Napój można dosłodzić np. miodem lub innym dowolnym słodzidłem, według potrzeb.

Z odcedzonych nasion można przygotować pastę na kanapki, ale o tym w kolejnym wpisie.

Do czego można wykorzystać ten zdrowy napój?

1 Do kawy lub kakao (po dodaniu do gorących napojów mleko konopne nie warzy się, dobrze się pieni i doskonale nadaje się do kawy typu latte).

2 Do koktajli owocowych lub warzywnych,

3 Do płatków śniadaniowych

4 Do owsianek, kasz czy budyniu

5 Do ciast,

6 Do naleśników,

7 Jako baza do napojów proteinowych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *